Οι πύλες του τουρισμού ανοίγουν επισήμως την 1η Ιουλίου 2020, μετά από μία μεγάλη οικονομική και υγειονομική ύφεση, τις οποίες προκάλεσε η ξαφνική έλευση του COVID 19 στις αρχές του παρόντος έτους στον πλανήτη Γη.

Η Ελλάδα μας άνοιξε τα σύνορά της σήμερα 1η Ιουλίου του 2020 και, αφού λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους της ενδυνάμωσης της τουριστικής οικονομίας (βαρειά βιομηχανία της χώρας μας), πρέπει να κατανοήσουμε και τις πιθανές επιπτώσεις σε υγειονομικό επίπεδο, αν σκεφτούμε δε, πως τα νησιά μας θα δεχτούν το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, άρα διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων COVID 19.

Η πραγματικότητα είναι ότι στον τουρισμό κρύβονται οι περισσότεροι κίνδυνοι για την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πρακτικά δύσκολο να ελέγχονται εκατοντάδες χιλιάδες ή μερικά εκατομμύρια ξένων τουριστών, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κυμανθεί στο -5%, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να κατακρημνιστεί στο
-10%, όπως λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή μπορεί να έλθει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Στην Αμερική μιλάνε για ανεργία 20% στο τέλος του 2020. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπεται να είναι το ύψος της ανεργίας με το καλό σενάριο στο τέλος του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι μια απόφαση με βασικό γνώμονα τη διάσωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία πολλών. Ίσως η λύση σχετικά με την τουριστική περίοδο, για άλλη μια φορά, να έρχεται από το αρχαίο «παν μέτρον άριστον».

Κωνσταντίνος Κοσμίδης

Τομέας Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικού Συστήματος
Τομεάρχης Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Ελληνικής Λύσης

Add Your Comment

Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
YOUTUBE
INSTAGRAM