Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά.

Τα απλά οικονομικά μεγέθη “ζαλίζουν”

7 από τις 10 Μικρές και πολύ Μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

1 από τις 7 ΜΜΕ (περίπου 100.000) ενδέχεται με μεγάλη πιθανότητα (πάνω από 70% ) να «κατεβάσει Ρολά» μετά την άρση των μέτρων.

7 στις 10 επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν ενώ καταγράφουν ζημίες και σίγουρα ένα ποσοστό από αυτές οδηγούνται στο κλείσιμό  και στην δημιουργία νέου όγκου “Κόκκινων Δανείων¨.

Μέχρι αυτή την στιγμή οι ΜΜΕ ( Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) που δεν λειτουργούν λόγω οδηγιών του κράτους, έχουν καθηλώσει περίπου 1,1 εκ. εργαζόμενους στα σπίτια τους κι όπως φαίνεται ο όγκος τους έχει αυξητικές τάσεις, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους εργαζόμενους με υποχρεωτική άδεια θα ανήκουν στην κατηγορία των “Ανέργων ” αν οι επιχειρήσεις τους αναγκαστούν να βάλουν “λουκέτο”.

Το θέμα είναι Τεράστιο, ενώ συνέπειες θα τις δούμε να υλοποιούνται σύντομα, να έρχονται στο προσκήνιο άμεσα  και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και οπλισμένοι με καθαρές λύσεις και πολλά Μετρητά.

Η λύσεις χωρίς την στήριξη μετρητών, χωρίς γενναία εκταμίευση από την ΕΕ φαντάζει δύσκολη. Μία καλή και σίγουρα με το μικρότερο κόστος είναι η έκδοση Ευρωομολόγου με συμμετοχή όλων των κρατών της ΕΕ χρησιμοποιώντας την “-καλή προς το παρόν πιστοληπτική θέση-δυνατότητα των χωρών του Βορρά”  με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντληθεί  ικανοποιητική ρευστότητα από τις Διεθνείς Αγορές.

Με την συνετή και αποδοτική διαχείρισή των παραπάνω χρημάτων, την ενίσχυση της ρευστότητας με “μετρητά” των Επιχειρήσεων και Εργαζομένων θα μπορούσαν να καλύψουν  σε μεγάλο ποσοστό (90%) τα συνεχή πάγια έξοδά τους.

Σίγουρα οι απώλειές των παραπάνω για το χρονικό διάστημα της επιδημίας  δεν θα καλυφθούν εξ’ολοκλήρου αλλά η ρευστότητα θα δώσει μια πρώτη ανάσα για να ομαλοποιηθεί η Αγορά.

Όλα τα παραπάνω είναι δύσκολες αποφάσεις και η ενεργοποίηση τους προϋποθέτει συμφωνίες ¨Κυρίων¨ μεταξύ των μελών της ΕΕ αφενός και αφετέρου γενναίες αποφάσεις υλοποίησης όχι μόνο  από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σωθεί η χώρα από την υπογραφή του επόμενου επώδυνου μνημονίου.

Τέλος ένα πρόγραμμα για μετά το -τέλος της υγειονομικής κρίσης- δεν μπορεί να εφαρμοστεί από καμία κυβέρνηση (αν θα μπορούσαν, θα είχε γίνει τα τελευταία 45 έτη και δεν θα είχαμε όλα αυτά τα Δεινά στην χώρα μας), διότι όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε ¨όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έβαζαν και βάζουν πάνω από το “Κοινό συμφέρον” της Χώρας το “Προσωπικό”.

Επειδή όπως λέει και ο ¨Σοφός Λαός η ελπίδα πεθαίνει Τελευταία¨, Η σωτηρία της Χώρας μας είναι στα χέρια μας, δηλαδή στην διορατικότητά μας να βλέπουμε Ποιους θα εκλέξουμε να αναλάβουν τα ηνία της Χώρας .

Κωνσταντίνος Κοσμιδης – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Τομέας Οικονομικών και Xρηματοπιστωτικού Συστήματος

Αναπληρωτής Τομεάρχης Xρηματοπιστωτικού Συστήματος

Add Your Comment

Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
YOUTUBE
INSTAGRAM