JUNE 6, 2019 0COMMENTS

Την τελευταία διετία σημειώθηκαν 21 ληστείες με δολοφονίες άτυχων πολιτών. Στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που δέχονται καταγγελίες για επιθέσεις και κλοπές σε βάρος τουριστών, έδωσαν το «παρών» το 2018, ούτε λίγο ούτε πολύ, 16.456 άτομα, δηλώθηκαν 7.286 «απώλειες» αντικειμένων, εγγράφων κ.λπ., ενώ υποβλήθηκαν 378 μηνύσεις για κλοπές! Σε ένα δείγμα της αφανούς εγκληματικότητας κυρίως στο τουριστικό Επίσης το 2018 υπήρξαν στην Ελλάδα περίπου 951 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από εντολές ξένων διωκτικών υπηρεσιών, από τις οποίες οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS. Μάλιστα, οι παρακολουθήσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 34% το 2018.

Επιπλέον στην Ελλάδα το 2018 συνελήφθησαν 68 ξένοι κακοποιοί που αναζητούσαν οι διεθνείς διωκτικές υπηρεσίες· ένα ακόμη δείγμα ότι η χώρα μας αποτελεί «παράδεισο» και χώρο… άνετης παραμονής μελών ξένων μαφιών.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. – έκτασης 161 σελίδων –  για την εγκληματικότητα, αλλά και τις επιλογές της, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι επιθέσεις

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της έκθεσης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση των ληστρικών επιθέσεων, αφού το 2018 σημειώθηκαν 4.318 τέτοιου είδους επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες (αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2017). Περίπου 850 από αυτές σημειώνονται μέσα στα σπίτια και γύρω στις 520 επιθέσεις γίνονται για αρπαγή τσάντας. Από τις επιθέσεις στα σπίτια, 8 άτομα δολοφονήθηκαν εντός του 2018 και 13 το 2017.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα υπολογίζεται πως σημειώνονται περίπου 480-550 ληστείες σε σπίτια και το ποσοστό αυτών που καταλήγουν σε αιματοχυσία είναι περίπου 13%-16%. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί στην Αθήνα περίπου 200 αιματηρές ληστρικές επιθέσεις με συνολικά περίπου 30 νεκρούς. Με τελευταία κρούσματα τη δολοφονία μετά άγριου βασανισμού ενός ηλικιωμένου στη οδό Κωνσταντινουπόλεως στα Σεπόλια.

Ανθρωποκτονίες

Ομως το σημαντικότερο είναι ότι μειώθηκε ιδιαίτερα το ποσοστό εξιχνίασής τους σε 27,2% (δηλαδή περίπου μόνο μία στις πέντε) έναντι 34% που ήταν το 2017! Και αυτό, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οφείλεται στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών ασφαλείας και στην επιμονή, τον τελευταίο χρόνο, στην «εμφανή αστυνόμευση».

Επίσης παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση εντός του 2018 των ανθρωποκτονιών κατά 20,5% (94 το 2018 έναντι 78 το 2017) αλλά και των σεξουαλικών επιθέσεων κατά 35% (174 το 2018 έναντι 129 το 2017). Ομως και η επιμονή της ΕΛ.ΑΣ. για τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες με το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ» φαίνεται να έχει περιορισμένα αποτελέσματα, αφού ούτε την εγκληματικότητα περιορίζει, αλλά και δεν αποτρέπει εμπρηστικές, καταστροφικές επιθέσεις κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη επιδρομή 30 αγνώστων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου προκάλεσαν ζημιές γιατί δεν πήρε άδεια από τις φυλακές το πρώην μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Οι πεζές περιπολίες

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., εντός του 2018 πραγματοποιήθηκαν 29.612 πεζές περιπολίες – έναντι 17.734 το 2017 -, ελέγχθηκαν 52.961 άτομα, προσήχθησαν 6.521 και συνελήφθησαν 1.363 (σχεδόν τριπλάσιοι σε σχέση με το 2017). Ομως όλος αυτός ο κύκλος ενεργειών και συλλήψεων για μικρότερου βεληνεκούς αδικήματα δεν φαίνεται να επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο εντυπωσιάζει ότι η ΕΛ.ΑΣ. περιορίζει περιέργως τους ελέγχους σε καταστήματα (κυρίως με τυχερά παιχνίδια, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), όπου το 2018 πραγματοποίησε μόλις 3.694 ελέγχους (έναντι 5.841 το 2017, δηλαδή μείωση της τάξης του 40%), και με εξαιρετικά μικρότερο αριθμό συλλήψεων ύποπτων ατόμων. Επίσης το 2018 πραγματοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 674.145 εποχούμενες περιπολίες (όπως τουλάχιστον εμφανίζονταν στα χαρτιά) έναντι 541.868 το 2017. Ομως και από τους εποχούμενους αστυνομικούς υπήρξαν περίπου 80.000 λιγότεροι έλεγχοι σε καταστήματα.

Βλάβες στα δίκυκλα

Ωστόσο εντυπωσιάζει η σταδιακή συρρίκνωση της δράσης της επιτυχημένης ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία, λόγω του σχεδίου άσκοπης φρούρησης εκατοντάδων στόχων αλλά και των βλαβών στα δίκυκλα, περιόρισε εντός του 2018 τις συλλήψεις ή τις προσαγωγές υπόπτων για πολλά αδικήματα από 10% έως 35%! Σύμφωνα με συμπληρωματικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., στο πρόγραμμα «προστασίας μαρτύρων» τουλάχιστον στην Αττική έχουν ενταχθεί περίπου 45 άτομα (αφορούν το οργανωμένο έγκλημα αλλά και υποθέσεις που ελέγχει η Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής). Τέλος εντυπωσιάζει ότι στην εν λόγω έκθεση υπάρχει αναφορά στην… επιτυχημένη συνεργασία – εντός του 2018 – με την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Χωρίς ωστόσο λέξη για την τραγωδία στο Μάτι.

Εκπαίδευση ποινικών σε σκοπευτήρια της Αττικής

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί στη ΕΛ.ΑΣ. η διαπίστωση ότι πολλοί ποινικοί που έχουν καταδικασθεί για εγκληματικές επιθέσεις και για συμμετοχή σε κυκλώματα της νύχτας εκπαιδεύονται σε σκοπευτήρια, παρότι έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Εχοντας μάλιστα στο πλευρό τους ανυποψίαστους ιδιώτες, δικαστικούς ή ακόμη και αστυνομικούς. Αποκτώντας στα σκοπευτήρια περαιτέρω επιχειρησιακές δυνατότητες που ίσως χρησιμοποιούν σε αιματηρές επιθέσεις.

Τα ερωτηματικά αυτά προκλήθηκαν από φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με αναρτήσεις στο Facebook του 52χρονου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ – προ μερικών ημερών – στα Καμίνια του Πειραιά, με οκτώ σφαίρες από Kαλάσνικοφ. Ο 52χρονος, που φερόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα συνιδιοκτήτης εταιρείας σκαφών στην Κεφαλλονιά, είχε καταδικασθεί για ληστείες αλλά και για αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στη Λακωνία και είχε αποφυλακισθεί – εκπροσωπούνταν νομικά από τον δικηγόρο κ. Ευάγγελο Καντιάνη – προ δύο ετών. Στις εν λόγω φωτογραφίες εμφανιζόταν ο 52χρονος να ρίχνει βολές σε σκοπευτήριο στα δυτικά προάστια της Αττικής που ανήκει σε πρώην αστυνομικό. Μέλος σκοπευτηρίου (κοντά μάλιστα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη) φαίνεται να ήταν και ο 45χρονος ποινικός που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Παλαιό Φάληρο. Σε μια εγκληματική ενέργεια που πολλοί εκτιμούν, χωρίς την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων, ότι συνδέεται με την πρόσφατη δολοφονία του 52χρονου στα Καμίνια. Σημειώνεται ότι για την εγγραφή σε σκοπευτικό σύλλογο (στην Αττική υπάρχουν περίπου 20 σκοπευτήρια) προαπαιτούμενο είναι τα υποψήφια μέλη να υποβάλουν δηλώσεις ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Ομως δεν υπάρχουν περαιτέρω έλεγχοι, ενώ αν εντοπισθεί κάποιος παραβάτης αντιμετωπίζει μόνο κατηγορίες για ψευδή δήλωση. Κάτι που δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην παρουσία ύποπτων ατόμων σε σκοπευτήρια.

 

 

Add Your Comment

Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
YOUTUBE
INSTAGRAM